World Servants reis naar Ecuador

Ik, Beth Molenaar, ga van de zomer samen met Joanne Hakvoort en de organisatie World Servants naar Ecuador. Samen gaan we een cacaocentrum bouwen met én voor de lokale bevolking. Op dit moment kunnen de kinderen daar niet naar school omdat ze hun ouders mee moeten helpen op de plantage. De boeren kunnen niet mee concurreren op de (oneerlijke) markt en ook de prijzen worden steeds lager door de grillige verkoopcijfers.

In een gehuurd gebouw hebben de boeren een aankooppunt ingericht voor cacao waar ook mais en rijst verhandeld wordt. Cacaobonen worden geleverd door 22 families uit La Libertad en 92 uit de omgeving. Met het cacaocentrum dat wordt gebouwd, krijgen ze de beschikking over een droogvloer en een droogschuur waar bonen gefermenteerd en in houten bakken verder behandeld worden. Hiermee kunnen de boeren meer waarde toevoegen aan hun bonen. Doordat ze ook een eigen droge opslagruimte hebben, kunnen ze indien nodig afwachten tot de prijs gunstiger is. Het centrum is belangrijk in de prijsbepaling van de aankoop-  en verkoopprijzen waar ook niet-aangesloten boeren in de omgeving van profiteren.

Om deze reis te maken is er wel veel geld nodig, en daarom ga ik monchoutaarten verkopen. Eén monchoutaart kost €10 en kan elke vrijdag bezorgd worden, behalve in het hemelvaart weekend, dan wordt hij 9 mei bezorgd. Andere dagen kunnen ook op overleg. Bestellen? Stuur dan een berichtje naar: 0643173635.